PIKKUPELLON TALLI


Poneja vuodesta 2013

Ohuesti harmittaa, ettei Pikkupellon ensimmäisiltä toimintavuosilta ole säilynyt dokumentteja: ei päiväkirjoja, ei tapahtumakutsuja, ei mitään. Siksi ilmaan voisikin heittää kyseenalaistavan kysymyksen meidän olemassaolosta, mutta onneksi kasvattilista puhuu puolestamme. Ensimmäinen newforest-kasvattimme Pikkupellon Rosella syntyi syyskuussa 2013 ja vaikka kasvatustoiminta on siitä lähtien ollut hyvin pienimuotoista, meillä asuvien ponien kanssa on tavoiteltu kuuta taivaalta omaan rauhalliseen tahtiin vuodesta toiseen.

Pikkupellon talli aloitti pienenä kotitallilla, jossa asusteli puolivillaisia käyttöponeja. Pikkuhiljaa ponilauma kasvoi ja tavoitteet kirkastuivat allekirjoittaneen päässä. Meni vuosia ennenkuin tallin nykyinen konsepti koottiin lopulta kasaan: nyt me olemme monipuolinen monen rodun ponitalli, jossa kiiltokuvaponit ja takapihapuksut ovat iloisesti sekaisin. Itseasiassa haimme myös VRL:n hyväksyntää siittolatoiminnallemme vasta kesällä 2016, joten ensimmäiset kolme elinvuottamme emme vielä ehkä ole olleet kovinkaan uskottava ponisiittola. Haistan ilmassa uusia tuulia ja hyviä kasvattimarkkinoita, joten olen hyppäämässä uuden aktiivisemman ponitallini ohjaksiin enemmän kuin innoissani!


   


Muutimme uusiin tiloihin, kun pienet kotitallitilat eivät enää pystyneet tarjoamaan tarpeeksi meidän alati kasvavalle ponilaumalle. Nyt meillä on lääniä vaikka muille jakaa! Ponitilalla on suuri kenttä ja maneesi, jotka toimivat kilpailukenttinäkin innostuessamme kutsumaan vieraita kylään ja kisaamaan 30-50 osallistujan luokissa koulu- ja esteratsastusta ponitasolla. Myös valmennustoimintaa on meillä mielekästä toteuttaa: sen verran laadukkaat ratsastusalueet meiltä löytyy. Myös maastoreitit ovat loistavat: pehmeät tiet ja suojaisat reitit on paljon käytössä, sillä pidämme tärkeänä ponien maastovarmuutta ja virkistysmahdollisuuksia luonnonhelmassa.


   


2000-luvulla rakennettu moderni tallirakennuksemme kätkee sisäänsä liki 40 karsinapaikkaa. Omat käytävät tammoille ja oreille sekä tilavat varsomiskarsinat ovat ehdoton apu sujuvan siittola-arjen rakentamisessa. Maneesi on rakennettu kiinni talliin, joten siirtyminen karsinasta ratsastusalueelle käy kätevästi sisäkautta paukkupakkasillakin. Vapaaehtoistyötä tekevät ahkerat tallityttömme ja -poikamme on myös otettu huomioon tallissa: meillä on isot ja hyvin varustellut tauko- ja kylpyhuonetilat, jotta pitkistä tallipäivistä voi tehdä mahdollisimman mukavia. Ja apukäsiähän me kaivataan aina, joten pistä ihmeessä säkin viestiä osoitteeseen [email protected] jos haluaisit ryhtyä ponihoitajaksi tai yleiseksi talliapulaiseksi!

Tarha-alueet ollaan pyritty järjestämään mahdollisimman suuriksi. Kesällä ponit laiduntavat omissa laumoissaan, mutta tarhat ovat yhtälailla miellyttävät hyvine pohjineen ja suojaisine katoksineen. Meillä ei postimerkkitarhoissa ulkoile muut kuin mahdoliset sairaslomalaiset.

Huomioithan, että Pikkupelto on virtuaalitalli. Kaikki materiaali on tallin omaisuutta, jollei toisin mainita.
Ulkoasun taustakuva © Inspiration Gallery.