PIKKUPELLON TALLI

Basic BoomVirallinen nimi Basic Boom Kutsumanimi Puppe
Rotu ja sukupuoli newforestinponi, ori Syntymäaika ja ikä 02.07.2012 (20v)
Säkäkorkeus 143cm Väri ruunivoikko
Kasvattaja Raili Hennanmäki, Suomi Omistaja Uppe (VRL-11253)
Koulutustaso KO heA RE 100cm Rekisterinumero


Historiaa

Puppe saapui Pikkupellolle huhtikuussa 2014 suoraan kasvattajaltaan Hennanmäen Raililta. Oria oltiin käyty koeratsastamassa koko perheen voimin useampaan otteeseen, vaikka tiesinhän minä jo ensimmäisellä vilkaisulla aikanaan, että meillehän tuo poni lähtee. Kasvattitallillaan Puppe oli elänyt pihatossa muiden nuorien orien kanssa ja opetellut todella hiljakseen aikuisen ponin taitoja. Meille saapui siis todella raaka nelivuotias, joka ei päästänyt ketään helpolla. Pupen persoonaan saatiin tutustua todella tarkasti, ennen kuin oivalsimme käyttöohjeet. Turhia päiviä tämän ponin kanssa ei kyllä ole ollu. Jokainen hetki on ollut arvokas.

Nyt

Puppe on periaatteiden mies. Mikäli sillä on jokin teoria siihen, miten jokin asia hoidetaan, se pitää kynsin ja hampain kiinni juurikin siitä päätöksestä. Puppe on yleisesti ottaen fiksu ja tarmokas poni, mutta omaa varsin vahvat mielipiteet ja täsmällisen sisäisen kellon. Mikäli jokin asia menee arkena vähän eri tavalla kuin yleensä, nostaa Puppe siitä ensimmäisenä haloon. Se ei voi sietää epämääräisyyttä ja vaihtuvia rutiineja, vaan nauttii suunnattomasti kun päivät kulkevat päivästä toiseen saman kaavan kautta. Kaikki hoitotoimenpiteet Puppe hyväksyy, kunhan vain tuttu rytmi ja järjestys säilyy niissäkin hommissa.

Ratsastaessa edetään aina viikko-ohjelman mukaan. Pupen mielenterveys järkkyy heti, kun sillä esimerkiksi hypätään kaksi päivää peräkkäin tai jokasunnuntainen maastolenkki ei toteudukaan. Puppea voisi kuvailla neuroottiseksi ja pikkutarkaksi, mutta on se myös kovin hellyyttävä. Olosuhteiden ollessa suotuisat Puppe on ratsuna joustava, kuuliainen ja vastaanottavainen. Tekee mukisematta töitä niin sileällä kuin esteilläkin, eikä voisi omistaa parempaa työmoraalia.


Sukutaulu

I   Bronzzy

II   Bee Baloo III  
IIE  
IE   Petunielle IEI  
IEE  

E   Siris Lillie

EI   Siris Justin EII  
EIE  
EE   Siris Leana EEI  
EEE  

Bronzzy oli komea, punaruunikko poniori, joka kiersi elämänsä aikana menestyksekkäästi sekä koulu- että esteratoja. Pirteä ori asui Ruotsissa Ulrika Kallan omistuksessa, jossa se otti vastaan myös useita tammoja. Bronzzy periytti jälkeläisilleen upeaa väritystä, ja kapasiteettia niin este- kuin kouluradoille. Ori eli Ruotsissa pitkän elämän, ja kuoli vanhuuden vaivoihin vasta kunnioitettavassa 25-vuoden iässä vuonna 2014.

Bee Baloo oli kirjaimellisesti sukunsa musta lammas. Perusruunikoista vanhemmista syntynyt pikimusta, suurikokoinen orivarsa aiheutti olemuksellaan melkoista hämmennystä. Baloo oli jykevästä ulkomuodostaan huolimatta kuitenkin lauhkea kuin lammas, eikä sen ruunaamista koettu tarpeelliseksi, vaikka se myytiinkin nuorena 12-vuotiaalle tytölle harrasteponiksi. Baloo eli pitkän, onnellisen elämän tytön omistuksessa aina 20-vuotiaaksi, ja vuosiin mahtui lukuisia maastoteillä nelistettyjä kilometrejä sekä kaksi potraa orivarsaa.

Petunielle oli melkoinen känkkäränkkä. Herkkähipiäinen tamma oli varsin osuva esimerkki yhden ihmisen hevosesta, sillä se ei huolinut selkäänsä muita kuin omistajansa. Petunielle kiersi Suomessa muutamia estekisoja, mutta kovaääniset kisapaikat olivat tamman hermoille liikaa. Omistaja Maarit Väänänen oli jo luopumassa hevosesta, kunnes Petunielle osoittautukin niin hyväksi emäksi Bronzzylle, että sillä teetettiin epäonnisen kilpauran jälkeen vielä useita varsoja.

Siris Lillie on kaunis, veikeä ponitamma. Tamma viettää leppoista yksityishevosen elämää Etelä-Suomessa Laura Koivusen omistuksessa, jossa poni onkin lähinnä harrastekäytössä. Siris Lillie tuli nykyiselle omistajalleen Ruotsista, mutta yllätys oli melkoinen, kun tamma osoittautkin Suomeen saapuessaan kantavaksi. Asiaa selviteltiin suuren hämmästyksen valossa, eikä entinen omistaja keksinyt muuta vaihtoehtoa, kuin orinsa eksyneen samassa pihassa tarhanneen Lillien pakeille jonkun karkureissunsa aikana. Siris Lillie synnytti hienon orivarsan, jonka jälkeen se jatkoikin rauhallista elämäänsä puskamopona.

Siris Justin niitti elämänsä aikana mainetta ja kunniaa esteratojen lyömättömänä kuninkaana. Hieno, hyväluonteinen ori oli Siiri Muuriaisniemen tallin ensimmäisiä kasvatteja, ja tämä kantaori täytti tallin palkintokaapit pysteillä ja ruusukkeilla. Justinia käytettiin jalostukseen kuitenkin harkiten, ja se jätti jälkeensä kahdeksan varsaa.

Siris Leana oli myös Muuriaisniemen ensimmäisiä kasvatteja, mutta lauhkeasta ponista ei ollut kisakentille. Tammalla teetettiin kaksi varsaa, joista tuli emänsä kaltaisia ”lehmänhermoja”. Pian Leana myytiinkin Pohjois-Suomeen vaellusratsuksi, jossa tamma joutui kuitenkin muutaman vaellusvuotensa jälkeen kohtalokkaaseen onnettomuuteen ja koki kuolemansa.

Jälkeläiset

o. Pikkupellon Arthur (e. Merrie)
t. Pikkupellon Mermaid (e. Merrie) ERJ-II YLA1 NFL-I
t. Untuvapilven Dorrit (e. Lakehead Delphinium)
t. Cadogan Basic Myth (e. Follywall Nefisa)


Päiväkirja

16.06.2014 Puomeja kentällä, kirjoittanut tallityttö Anna

Puppe on jäänyt minun hevosarjessani hieman vähemmälle. Olen puuhaillut tammojen kanssa ja tehnyt paljon aamutalleja kesätöinä. Tänään sai Puppe vähäsen minunkin huomiota, kun ratsastin sillä puomeja. Kävin ennen orin laitumelta hakua siirtämässä puomeja pääty- ja keskiympyrälle ja tunsin olevani ihan poikki jo sen jälkeen (täällä paistaa koko ajan aurinko, ihan mahdotonta!). Kun palasin kentälle puolen tunnin päästä, oli Ville täydessä touhussa siirtelemässä puomeja sinne tänne. -Ei jestas Ville! Just sain ne laitettua! karjuin lämpimästi kentän laidalta. -Oho sori, tyyppi vaan totesi takaisin. Määräsin Villen sitten rangaistukseksi taluttamaan Puppea kenttää ympäri sen aikaa, kun itse kihisin ärtymyksestä puomeja siirrellessäni. Itse puomitreeni sujui juuri niin kuin pitikin. Puppe oli alkuun oma itsensä eli pikkuisen passiivinen. Aika nopsaa se kuitenkin virkistyi, kun laukka tuli ajankohtaiseksi ja ensimmäinen puomitehtävä häämötti edessä. Ratsastin puomeja siis ympyröillä kaikissa askellajeissa. Ravi oli hankalin osuus kuten aina Pupen kanssa puomeillessa: rytmi rikkoutui herkästi, eikä sitä tasapainosta etenemistä meinannut millään löytää. Laukassa Puppe oli superhyvä. Eteminen on ponillekin selvästi helpompaa reippaammassa tahdissa. Oikeaan kierrokseen Puppe oli koko tunnin aavistuksen jäykähkö, pitää muistuttaa äidille asiasta niin saadaan mahdolliset jumit hierottua pois.

11.05.2014 KRJ:n alaiset tarinakilpailut, luokan voitto 1/4!

Osallistuimme luokkaan helppo B tuotosluokkaisissa KRJ-kilpailuissa ja nappasimme ensimmäisen palkinnon! Tehtävänanto: "Minulla on lyhyt tarina josta puuttuu sanoja, tehtävänäsi on antaa nuo puuttuvat sanat alla olevassa järjestyksessä ja minä sijoitan ne tarinaan. Hupaisin lopputulos voittaa. substantiivi, adjektiivi, adjektiivi, adjektiivi, substantiivi, verbi, verbi, verbi, adjektiivi, substantiivi."

Suorituksemme: ilmapallo, heikko, haalea, ilkeä, tikkukaramelli, mulkaista, pinnistää, yrittää, kuuma, legopalikka.

"Sanoivat, että minun täytyy ratsastaa rata ilmapallo kädessäni. Siitä minulle tulikin mieleen isoisäni erään sattumuksen vuoksi, hän oli heikko hevosmies. Hän sanoi minulle aina, että älä hanki haaleaa hevosta, mutta kas kummaa allani oli juuri sellainen. Samassa ilkeä hevoseni päätti säikähtää tikkukaramellin sivussa mulkoilevaa sateenvarjoa. Tästähän en lannistuisi, vielä voin pinnistää ratani. En tiedä miksi aina rataa yrittäessäni ajaudun pohtimaan kaikenlaista kuumaa, mutta niin vain käy aina. Radan loputtua kumarsin ja ihmiset heittelivät legopalikoita kentälle kunnianosoituksena."

09.05.2014 Irtojuoksutusta, kirjoittanut tallityttö Heli

Irtojuoksutimme Siirin kanssa tänään Puppea ja Papua. Kenttä oli vihdoin kuiva ja turvallinen hyppyalusta pompputreeneille, josta oltiin puhuttu jo viikkoja. Juoksutin Puppea liinassa ennen hypytystä käyden kaikki askellajit läpi. Pupella on kisailtu koulua aktiivisesti, joten välillä on ihan virkistävää työstää myös hyppytaitoja. Mitään kovin korkeita ei viitsitty kummallakaan ponilla hypyttää, joten pidettiin esteet ihan shettiskorkeuksilla 40-60cm. Papu oli ensimmäisenä vilistämässä esteille, Puppe katseli sivusta jonkun aikaa ennen kuin uskaltautui itsekin kokeilemaan. Pupelle tuntui tulleen yllätyksenä, että se ihan tosi voi nyt oikein revitellä kentällä, kun ei ole kyydissä ketään. Alkukankeuksien jälkeen saimmekin hurjan pukittelushown ja kisailupätkiä Papun kanssa. Sinänsä se itse hyppytyyli ei ihan täydellisyyttä Pupella hiponut, mutta mukavaa orilla tuntui olevan. Tälläiset virkistyspäivät ovat kyllä korvaamaton apu ponien liikuttamiseen ja hyvinvointiin.

18.04.2014 Puppea hoitamassa, kirjoittanut tallityöntekijä ja kisaaja Ville

Pitkästä aikaa mäkin tulin heppailemaan. En oo autellu meijän tallilla moneen viikkoon, tehny lähinnä töitä ja rassannu pari autoa. Tänään teki mieli harjata kunnolla joku poni ja valkkasin sitten Pupen, kun se oli saanu aikaan tarhassa aikamoisen mutakuorrutuksen itelleen. Mä just tykkään siitä, et lopputulos on huikee, et siinä on oikeesti tapahtunu joku muutos siinä karvassa. Otin Puppelssonin kanssa yhteiskuvan Instaankin ja heti tuli heppatytöt kommentoimaan että onks oma. En mä kyl tiä onks Puppe mun oma, mut hieno se on ja kyl mä sen käyttäytymistä osaan lukee. Ja muistan ulkoa kaikki ne niksit, jotka täytyy pitää mielessä kun just tätä ponia käsittelee. Puppe sai oikeen pitkän kumisukahieronnan ja hännänsetvityksen. Nätisti se seisoskeli paikallaan, mutta pari kertaa sai palauttaa kuria kun meinas vähän matkan päässä kulkevat ponineidit kiinnostaa. Musta on tullu kyllä kauhee eläinrakas, kun tykkään nykyään vaan touhuta ponien kanssa ja harjata ne puhtaaks. En muista koska oisin Pupen selässä viimeks käyny, aikoja sitten. Puppe näytti kyllä hienolta harjauksen päätteeksi. Hain sille toki leipäpalasia tallista kiitokseksi ja sai se mun välipalaompustakin puolet. Vitsit se rohmus ne herkkunsa ja kehtas vielä pyytää lisää. Oli kyllä kivaa puuhastella ponin kanssa, unohtu ihan kaikki työkiireet ja muut.

Kilpailukalenteri

40 KRJ-sijoitusta, joista Cup-sijoituksia 2

31.07.2014 KRJ Cup helppo A23/379
06.08.2014 KRJ helppo A2/40
01.08.2014 KRJ helppo A2/40
30.07.2014 KRJ helppo A5/40
30.07.2014 KRJ helppo A2/40
29.07.2014 KRJ helppo A2/40
01.07.2014 KRJ helppo A3/30
21.06.2014 KRJ helppo A1/40
14.06.2014 KRJ helppo A4/60
13.06.2014 KRJ helppo A5/60
24.06.2014 KRJ helppo A5/40
20.06.2014 KRJ helppo A3/40
22.06.2014 KRJ helppo A5/40
19.06.2014 KRJ helppo A4/40
13.06.2014 KRJ helppo A2/50
12.06.2014 KRJ helppo A1/50
14.06.2014 KRJ helppo A4/60
31.05.2014 KRJ Cup helppo A12/476
04.06.2014 KRJ helppo B3/40
03.06.2014 KRJ helppo B5/40
31.05.2014 KRJ helppo A6/40
31.05.2014 KRJ helppo B5/40
28.05.2014 KRJ helppo A5/40
28.05.2014 KRJ helppo B2/40
26.05.2014 KRJ helppo A1/40
21.05.2014 KRJ helppo A2/40
21.05.2014 KRJ helppo A3/40
21.05.2014 KRJ helppo B1/40
19.05.2014 KRJ helppo B3/40
19.05.2014 KRJ helppo A1/40
25.05.2014 KRJ helppo A2/50
24.05.2014 KRJ helppo A6/50
22.05.2014 KRJ helppo A7/50
21.05.2014 KRJ helppo A4/50
20.05.2014 KRJ helppo A2/50
24.05.2014 KRJ helppo A5/40
23.05.2014 KRJ helppo A6/40
17.05.2014 KRJ helppo A3/40
14.05.2014 KRJ helppo A5/40
11.05.2014 KRJ (tarina) helppo B1/14

Huomioithan, että Pikkupelto on virtuaalitalli ja tämä poni on virtuaalhevonen. Kuvat © Pirje Fager-Pintilä / Suomen Hippos.
Kaikki materiaali on tallin omaisuutta, jollei toisin mainita. Ulkoasun taustakuva © Inspiration Gallery.