Moon Salmiina

Virallinen nimi Moon Salmiina Kutsumanimi Salma
Syntymäaika 13.06.2015 (13v) Rotu & sukupuoli suomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus 151cm Väri punarautias
Kasvattaja Moondance Omistaja Uppe VRL-11253
Koulutustasot KO vaB RE 70cm VH-numero VH16-018-0373
Menestys KRJ-I (6,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 106,5 p.) / Jälkeläisluokka C
Salma on hieman kaksipiippuinen tapaus. Se on perinyt temperamenttisen luonteen vanhemmiltaan, mutta on yhteistyökykyisemmälle päälle sattuessaan mielellään ylimmät ystävykset käsittelijän kanssa. Kuten nyt naisen logiikalla yleensäkin, on Salmalla mielestään selkeä oikeus loukkaantua yleismaailmallisesti katsottuna mitä eriskummallisimmista asioista. Tämän kanssa päivän pilallemeno on siis usein vain yhden otsatukkakarvan varassa. Loppujenlopuksi arjen sujuvuudessa on kyse yhteistyöstä. Salma kaipaa ihmiseltä neuvottelukykyä, rajoja ja rakkautta. Se osaa toki olla niin tallissa kuin kentälläkin ihan vain tahallaan kettuilevaa sorttia, mutta toisinaan vika voi olla käsittelijän tavassa kommunikoida.

Tarhassa odottaa tamma, joka saattaa olla aivan minkälaisella tuulella tahansa. Se voi olla hyvinkin aurinkoinen sinut nähdessään tai sitten laahustaa korvat luimussa tarhan reunimmaiseen nurkkaan ihan vain koska sitä ei juuri nyt ehkä sittenkään huvita olla mieliksi. Tallissa pätee sama homma: voi olla, että Salman saa hoidettua sujuvasti vapaana karsinassa, tai sitten se on otettava pesariin ettei joudu ponin ja seinän litistämäksi. Salmalla on kiukuttelu hallussa ja potkuherkät kaviot. On kuitenkin myös paljon päiviä, jolloin tamma on tyyni ja helppo. Yleisesti ottaen homma voikin sujua monta päivää putkeen ihan miellyttävästi, kunnes kuun asento on pikkuisen väärä ja Salmalla herneitä turpa täynnä.

Ratsastaessa Salma on tavallaan tosi kiva: se on osaava, lennokas liikkeiltään ja herkkä ratsu. Turhan vaativa tai painava ohjastuntuma, paukuttava pohje tai ratsastajan yleinen kireä asenne vaikuttavat kuitenkin sekunnissa Salmaan, joka saattaa pistää hanskat tiskiin huomatessaan ettei ratsastaja kohtelekaan häntä kuin kukkaa kämmenellä. Ratsastuksen avainsanoina onkin hellä tuntuma, neuvotteleva ote työskentelyyn ja apuihin sekä positiivinen mieli vaikka mitä tulisi vastaan. Lapsille Salmasta ei ole ratsuksi, sen verran vakaan tuntuman ja hienovaraiset avut se vaatii.

Salma ei pidä eläinlääkäristä saati kengittäjästä, joten tamma ei todellakaan ole työntekijän unelma. Sillä on paha tapa osoittaa mieltään potkimalla, mutta tutun turvahenkilön kanssa se kyllä pysyy aisoissa. Salman negatiivinen asenne on ehkä se tekijä, joka karkoittaa arimmat käsittelijät ponin luota. Pohjimmiltaan Salmassa on kuitenkin paljon hyvää ja se kaikki kulta pitää vain osata kaivaa kovan kallion sisästä.

Sukutaulu ja jälkeläiset

I   Humu-Hämmennys
KRJ-I YLA1

II   Humu-Himmeli III   Ruiskukka
IIE   Kurina
IE   Sädehtijä IEI   Lähetys
IEE   Tähtiviiva

E   Sanelma
KTK-II KRJ-II YLA1 SLA-II

EI   Anselmi II EII   Alvari
EIE   Rosetti
EE   Saara EEI   Wiljami II
EEE   Ässän Susanna

ii. Humu-Himmeli, tuttujen kesken vain Himppu, toimi pitkään kilparatsuna ja vieläpä hyvällä menestyksellä. Se kilpaili lähinnä Helppo A-Vaativa B tason luokissa ja sijoittui lähes poikkeuksetta jokaisessa startissaan. Ori kävi myös muutaman kerran näyttelyissä ja sai sieltä kehuja rakenteestaan, jonka ansiosta omistaja käytti Himpun myös kantakirjattavana myöhemmällä iällä. Se sai sieltä hienosti toisen palkinnon. Himppu oli luonteeltaan nöyrä ja yhteistyöhaluinen, eikä lainkaan orimainen tapaus. Se sai yhteensä kaksikymmentä jälkeläistä, joista suurin osa oli oreja ja jatkavat upeaa isälinjaa eteenpäin.

iii. Ruiskukka oli hieman kookkaampi ja erittäin näyttävä suomenhevosori. Se kantakirjattiinkin hienosti I-palkinnolla ja oli yksi aikansa merkittävimpiä siitosoreja. Jälkikasvua Ruiskuksi kutsuttu ori sai 66 kappaletta, joka oli siihen aikaan kova saavutus. Luonteeltaan ori oli kiltti, mutta kuumeni hieman ratsastaessa. Ruisku oli pääasiassa koulupainotteinen ja kilpaili hyviä sijoja kahmien kouluratsastuksessa nuoremmalla iällä. Vanhempana se keskittyi lähinnä siitospuuhiin, joten kilpaura ei montaa vuotta kestänyt. Ruisku eli 28-vuotiaaksi, kunnes se kuoli yön aikana karsinaansa.

iie. Kurina teki hienon kilpauran yleisratsuna. Nuorempana sitä kilpailutettiin ja treenattiin säästeliäästi, joten se kilpaili pitkän aikaa päästen jopa kansalliselle tasolle. Valitettavasti Kurina ei ollut siitoshevosena kummoinen ja se jättikin vain kolme jälkeläistä. Luonteeltaan tamma oli oikein kiltti kotona, mutta kilpapaikalla se otti hieman kierroksia ja ei ollut helpoimmasta päästä. Kurina lopetettiin 26-vuotiaana huonojen hampaiden johdosta.

ie. Sädehtijä oli pienehkö suomenhevostamma, joka toimi pääasiassa yleisratsuna. Se kilpaili nuorempana esteillä ja koulussa vaihtelevalla menestyksellä. Enemmän sijoituksia tuli koulupuolelta, mutta omistajat tykkäsivät hypätä enemmänkin esteitä. Säteeksi kutsuttu tamma myytiin 14-vuotiaana siitoshevoseksi sen loukattua jalkansa tarhassa niin, ettei siitä enää ollut rankempaan treeniin. Se saikin kuusi hienoa varsaa, kunnes lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta 25-vuotiaana.

iei. Lähetys oli pienhevoskokoinen ori. Se korvasi puuttuvan koon isolla egolla ja orimaisella luonteellaan. Vaikka se oli maasta käsin todella hankala, niin ratsastaessa Lähetys toimi loistavasti napakan ratsastajan kanssa. Ori kilpailikin seura- ja aluetasolla hyvällä menestyksellä este- ja kouluratsastuksessa. Lähetys kävi myös kantakirjattavana ja sai III-palkinnon. Noottia tuli lähinnä hankalasta luonteesta ja toimimattomuudesta koeratsastajan kanssa, mutta rakenne Lähetyksellä ei ollut huono. Se sai myöhemmin viisitoista jälkeläistä, joista onneksi vain muutama orivarsa peri hankala luonteen.

iee. Tähtiviiva, tuttujen kesken vain Tähti, oli luonteeltaan todella lempeä suomenhevostamma. Se periytti vahvasti hyvää luonnettaan ja siksi sille voitiin valita myös hieman haastavampia oreja kumppaneiksi. Tähti sai yhteensä kolme jälkeläistä. Nuorempana se kilpaili menestyksekkäästi kouluratsastuksen saralla jopa vaativa B-tasolla. Rakenne Tähdellä ei ollut mikään loistava, mutta se pääsi lähinnä hyvän ratsastettavuuden ja hyvien kilpatulosten perusteella kantakirjaan kolmannella palkinnolla. Tamma lopetettiin 22-vuotiaana ikävän kuljetusonnettomuuden seurauksena. Se olisi varmasti jättänyt vielä useampiakin jälkeläisiä tähän maailmaan.

ei. Anselmi II on tunnettu hyvästä luonteestaan ja upeista liikkeistään. Se toimi kilparatsuna 12-vuotiaaksi asti ja ylsi parhaimmillaan vaativa B-tasolle, mutta osasi joitakin vaativa A-tason liikkeitäkin. Parhaimmiksi saavutuksiksi voidaan laskea myös viimeisenä kilpailuvuotenaan voitettu suomenhevosten koulumestaruus. Anselmi toimii yhä siitosorina ja tähän mennessä sillä on jo 78 varsaa. Tammoja se saa yhä noin kymmenkunta vuodessa ja lähes kaikki niistä tiinehtyvät hyvin.

eii. Alvari oli luonteeltaan ja sydämeltään puhdasta kultaa. Se oli koko ikänsä kasvattajansa omistuksessa, sillä hän ei raaskinut myydä tätä komistusta pois mistään hinnasta. Alvari kilpaii vaativa B-tasolla useita vuosia kahmien ruusukkeita kerta toisensa jälkeen. Ori kantakirjattiin myös upeasti I-palkinnolla hyvän rakenteen ja luonteensa ansiosta. Myös sen liikkeet saivat hurjasti kehuja tuomaristolta. Alvari jätti melkein satakunta jälkeläistä, kunnes se 27-vuotiaana jouduttiin lopettamaan huonojen hampaiden johdosta. Ori haudattiin kunniapaikalle tarhansa viereen omenapuun alle.

eie. Rosetti oli erisukuinen suomenhevostamma, joka kilpaili muutaman kauden helpoissa koululuokissa ihan hyvällä menestyksellä. Se haluttiin jättää jo nuorena siitokseen sukunsa vuoksi, joten mitään suurta menestystä kilparadoilta ei ehtinyt kertyä. Luonteeltaan Rosetti oli oikein miellyttävä kaikin puolin, eikä sen rakenteessakaan vikaa ollut. Tamma ehti jättää kunnioitettavat kaksitoista varsaa, kunnes menehtyi yllättäen viimeisessä varsomisessa ilmenneisiin komplikaatioihin 23-vuotiaana.

ee. Saara ei ole niin yleinen nimi suvussa, kuin Sanelman isä on. Saara teki hyvän kilpauran helppo A-tasolla ja voitti useita kansallisia kilpailuitakin löydettyään sopivan ratsastajan itselleen. Se ei nimittäin ollut mitenkään helppo hevonen ratsastaa tai käsitellä muutenkaan. Saara kuumui herkästi ja oli muutenkin hieman äkäinen, mutta osaavan kuskin alla teki upeita suorituksia kouluradoilla. Saara jätti vain kaksi varsaa, joista kumpikin olivat tammavarsoja. Se itse menehtyi valitettavasti jo 19-vuotiaana vakavaan ähkyyn.

eei. Wiljami II toi suomenhevosjalostukseen hieman uutta verta, sillä se oli isänsä ainoa jälkeläinen, eikä emästäkään kovin montaa varsaa ollut. Wiljami kilpaili muutaman kauden helpoissa koululuokissa ja kenttäratsastuksessa, kunnes loukkaantui kaatuessaan maastoesteellä. Sen aktiiviura oli ohitse, joten ori myytiin harrastekäyttöön eräälle mukavalle tädille humputteluun. Sitä ennen ori ehti astua viisi tammaa, joista syntyi neljä varsaa. Uudessa kodissa Wiljamia ei enää valitettavasti käytetty jalostukseen.

eee. Ässän Susanna oli suvun musta lammas, sillä se oli täysin estepainotteinen kilpahevonen. Susanna hyppäsi jopa metrin ratoja nopeilla ajoilla ja useimmiten puhtailla suorituksilla. Se oli varovainen hyppääjä. Kilpaura jäi taakse 18-vuotiaana pienen loukkaantumisen vuoksi ja tamma myytiin eläkekotiin, jossa se teki kolme hienoa varsaa. Niistä vain yksi jäi estepuolelle ja loput kaksi tekivät hyviä suorituksia kouluradoilla. Luonteeltaan Susanna oli hieman itsepäinen, mutta napakan ratsastajan kanssa nöyryyttäkin löytyi.

Sukuselvitys © Salmiinan isän ja emän omistaja (VRL-01080)

Jälkeläiset

s. 22.09.2015 t. Villahaan Saimi (i. Seljasaaren Velmu)
s. 23.10.2015 o. Villahaan Pessi (i. Rajattoman Peetu)
s. 22.06.2016 o. Villahaan Veemias (i. Seljasaaren Velmu)Kilpailumenestys

40 KRJ-sijoitusta

30.01.2016KRJhelppo A2/40
22.01.2016KRJhelppo A4/40
23.01.2016KRJvaativa B3/30
22.11.2015KRJhelppo A4/50
20.11.2015KRJhelppo A7/50
20.11.2015KRJhelppo A3/50
17.11.2015KRJhelppo A3/50
19.11.2015KRJhelppo A4/40
18.11.2015KRJhelppo A4/40
16.11.2015KRJhelppo A6/40
14.08.2015KRJhelppo A3/40
12.08.2015KRJvaativa B6/40
11.08.2015KRJhelppo A6/40
14.07.2015KRJvaativa B4/30
10.07.2015KRJvaativa B3/30
08.07.2015KRJvaativa B1/30
07.07.2015KRJvaativa B5/30
07.07.2015KRJvaativa B3/30
21.07.2015KRJvaativa B3/40
20.07.2015KRJvaativa B4/40
31.01.2016KRJvaativa B4/40
30.01.2016KRJvaativa B3/40
18.02.2016KRJhelppo B1/60
13.02.2016KRJhelppo B1/60
07.02.2016KRJhelppo B7/60
27.01.2016KRJhelppo A1/40
15.02.2016KRJhelppo A2/40
11.02.2016KRJhelppo A4/40
04.02.2016KRJhelppo A2/40
18.07.2015KRJvaativa B1/40
14.07.2015KRJvaativa B4/40
13.07.2015KRJvaativa B6/40
11.07.2015KRJvaativa B4/40
20.07.2015KRJvaativa B1/40
20.07.2015KRJvaativa B4/40
17.07.2015KRJvaativa B6/40
17.07.2015KRJvaativa B5/40
16.07.2015KRJvaativa B1/40
14.07.2015KRJvaativa B3/40
11.07.2015KRJvaativa B1/40


Päiväkirja

31.01.2016 Vuokrajan (Ana Palomäki) päiväkirjamerkintä

Paljon parempi mieli jäi tämän päivän jälkeen! Uppe piti minulle tunnin pyynnöstäni, sillä pelkäsin olevani aivan umpikujassa tamman kanssa. Pyörittiin tänään paljon ympyrölillä ilman jalustimia ja etsittiin istunnallisia keinoja hevosen hallintaan ja motivointiin. Työskentelimme oikeastaan paljon enemmän tänään ympyröillä kuin suoralla, jotta saatiin Salma taipumaan ja liikkeeseen joustoa ja pyöreyttä. Loppua kohden alkoi tuntua, että minulla olisi alla aivan eri poni. -Mä taidan tykätä tästä ihan hirveesti! hämmästelin Salmaa Upelle lopputunnista ja Uppekin vakuutti, että hyvin sujuu. Pitää nyt jatkossa muistaa Upen antamat niksit ja pyrkiä tämän päivän suoritusta kohti. Uppe sanoi myös, ettei kukaan estä meitä käymästä tunneilla tai valmentautumassa jossain. Myös Villahakaan tulevia valmentajia voi kysäistä. Jos ei ala sujua niin olisi kyllä huippua saada vähän lisäoppia osaavilta valmentajilta, jotka tulevat valmentamaan Uppea ja kisahevosia.

27.01.2016 Vuokrajan (Ana Palomäki) päiväkirjamerkintä

Jukuripäinen poni ja koeviikosta väsynyt ratsastaja. Siinäpä oiva parivaljakko. Tänään ei saatu mitään aikaiseksi ja oikeasti tarkoitan nyt, että ei mitään. Pakkaspäivän kunniaksi maneesi kutsui ja treeni pysyi leppoisana suunnittelun lisäksi myös siksi, että Salma oli ihan kamalan haluton liikkumaan yhtään mihinkään. Annoin sille luvan laukatakin hullunlailla kenttää ympäri, mutta liikkumisen iloa ei löytynyt millään. Upelle tästä kerrottuani hän vakuutti, etten ole ainoa jolle Salma näyttää hieman epäviehättävämmän puolensa. Alun jälkeen pitäisi yhteistyön alkaa sujua, kun kumpinkin oppii tuntemaan toistensa tavat. Toivotaan parasta, sillä kyllä lähdin itku kurkussa maneesista talliin. Tunsin olevani maailman surkein ratsastaja, kun en saanut hevosesta mitään irti.

13.01.2016 Vuokrajan (Ana Palomäki) päiväkirjamerkintä

Aloitin tässä taannoin Salman vuokraajana. Tai oikeastaan saan hoitaa ja ratsastaa sillä ilmaiseksi, kunhan käyn pari kertaa viikossa myös harjaamassa pihaton hevosia ja autan tallihommissa. Salma on jo lopetellut kisauransa ja siirtynyt harrastekäyttöön. Potkua siitä edelleen kyllä löytyy ja luonnetta. Salma on ollut aika kiukkuinen nyt pari päivää, tänään tosin oli jo vähän kivempi mieli neidillä. Olen nyt ratsastanut Upen valvonnassa pari kertaa ja tänään kävin ensimmäistä kertaa itsenäisesti hoitamassa ja ratsastamassa Salman. Ratsastin kolmikaarista kiemurauraa kaikissa askellajeissa, meni yllätävän sujuvasti koko ratsastus. Olen alkanut löytää Salmasta ne oikeat nappulat, joita hyödyntämällä säästytään itkupotkuraivareilta. Salma vaatii ystävällisiä ja hentoja apuja, aurinkoista asennetta ja aikaa myös itsekseen ololle. Jos sen kanssa on kokoajan, se alkaa silminnähden väsyä ja haluaa jo omaa rauhaa. Siksi olen pyrkinyt hoitamaan sen aina rivakasti.

04.11.2015 Päiväkirjamerkintä: Jälkeläiset

Heinäkuun pettymyksen vivahteisista tunnelmista ollaan noustu jo aika paljon, sillä meille on syntynyt Salmasta syksyn aikana kaksi ihanaa kotiin jäävää jälkeläistä. Syyskuussa syntyi kaunis Saimi, joka on aivan emänsä näköinen ja onneksi ehkä aavistuksen enemmän isänsä Velmun oloinen luonteeltaan. Yllättävää tässä Salmiinan ensitiineydessä oli se, että aina niin kärkäs tammaponi osoittautui maailman äidillisimmäksi tapaukseksi. Sillä oli toisinaan jopa suorastaan halipula ja huomiota sai antaa niin paljon kuin vain jaksoi. Saimia Salma kaitsi esimerkillisesti, eikä pistänyt pahakseen vaikka ihmisväki vähän puuttuikin kaksikon elämään. Lokakuun lopulla syntyi Salman seuraava jälkeläinen Pessi, jonka isä on silmäterä Peetu. Mustan värin isältään perinyt Pessi on Saimin vastakohta: tässä pikkuorissa kiteytyy kaikki pessimistisyyden piirteet, joten ei varmasti ole vaikea arvata mistä nuorukaisen nimi juontaa juurensa. Mahdoton tapaus Pessi ei ole, mutta omanlaisensa viikari kylläkin. Salmasta ei ole jäämässä enempää jälkeläisiä kotiin, joten seuraavat 1-2 jälkeläistä myydään hyvän kodin löytyessä. Suunnitelmissa ainakin yhdistelmä Salma x Villahaan Topias.

08.07.2015 Päiväkirjamerkintä: Päivän fiilikset nolla kautta viis

Ei nyt kyllä oikein ole alkanut sujua Salman kanssa. Teoriassa Salma on niin täydellinen sukunsa puolesta, että omissa pilvilinnoissani olen jo päättänyt tulevien varsojen isätkin. Harmi että jälkeläisten lisäksi Salmaa pitäisi haluta hoitaa, syöttää, liikuttaa, jopa ihan treenata ja kilpailuttaakin. Tamma on kuitenkin tehnyt selväksi jo nuorella iällä, ettei hänelle kelpaa oikeastaan esimerkiksi yhtään mikään, ja että tuo naapurin pikkutyttö on paljon mukavampi kaveri kuin sinä, kiukkuinen ja kärkäs omistajaihminen. Salma on alkanut muistuttaa vanhaa mummoa, tai ehkä sittenkin prinsessaa. Pelkäänpä, että pienestä hevosenalusta, joka muuten alkaa olla jo ihan aikuisen mitoissa, on tulossa hirvittävää vauhtia oman minä-minä-maailmansa kuningatar. Ei kyllä tänäänkään olisi uskonut, että kyseessä on suomenhevonen. Salma oli kuin kirpsakka ratsuponi suuttuessaan kesken ratsastuksen ja kipatessaan minut pusikkoon. Vaikka tämä merkintä on hyvin negatiivissävytteinen ja täynnä ärtyneisyyttä, olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että Salma oli hyvä ostos. Koska, noh, Humu-Hämmennys. Tänään minulle kuitenkin ehkä vihdoin realisoitui se tosiasia, ettei se isän upeus nyt enää pelasta mitään. Ei saatu pientä Humu-Hämmennys-kopiota, saatiin Salma.

27.06.2015 Päiväkirjamerkintä: Salma saapui taloon

Nyt on kyllä saatu tallille nuori tammahevonen, jonka suku hivelee omat mieltymykseni huomioon ottaen täydellistä. Humu-Hämmennystä olen monesti Moondancen nettisivuilla ihaillut ja nyt sain tilaisuuden hankkia tästä ihan oman tilausvarsan. Yksipolvinen ori on niin KRJ- kuin YLA-palkittukin. Salman emä Sanelma on KTK-palkittu, kovasti tytärtään ulkoisesti muistuttava kaunis rautias kouluratsu. Ainoa miinus tässä tammassa on sen hyvin kirpeä ja vahva luonteenlaatu, mutta toisaalta Salma on erittäin nostalginen kaveri: se muistuttaa kovasti meidän kantatammaamme Lystin Elmaa, joka tunnettiin varsin topakasta luonteesta. Elma periytti nasevaa käytöstään eteenpäin, mutta Salman kohdalla aiotaan toimia järkevämmin: isäehdokkaiksi pyritäänkin valitsemaan mahdollisimman tasaluonteiset orit, jotta reipas ja yleispätevä jälkeläinen ilman turhan vahvaa temperamenttia on taattu.VILLAHAKA ON VIRTUAALITALLI. BANNERIN KUVA © AK (VAPAASTI KOPIOITAVAA).
TÄMÄ HEVONEN ON VIRTUAALIHEVONEN. HEVOSEN KUVAT © KASVATTAJA