virtuaalihevonen
pikkupellon ragnar
Pikkupellon Ragnar
03.02.2014-11.04.2016

Lepää rauhassa Raksu <3© Pirje Paananen / Suomen Hippos

Perustiedot

Virallinen nimi

Pikkupellon Ragnar

Kutsumanimi

Ragnar, Raksu

Rotu

norjanvuonohevonen

Sukupuoli

ori

Syntymäaika

03.02.2014 (8v)

Säkäkorkeus

144cm

Kasvattaja

Pikkupelto

Omistaja

Uppe VRL-11253

VH-numero

-

Koulutustasot

KO heB RE 70cm

Meidän pihaamme saapuessaan Raksu oli asunut koko pienen elämänsä pihatossa muiden orinuorukaisten kanssa peuhaten. Se oltiin totutettu lähinnä riimuun ja käsittelytuokioihin maastakäsin. Sen käsitteleminen oli alkuun hyvin kinkkistä, sillä eloisa nuorimies kokeili mielellään mitä saa tehdä ja mitä ei. Melko nopeasti sain kuitenkin tehtyä orin kanssa yhteistyösopimuksen: ihmisen päälle ei tulla, mutta hevosella on oikeus mielialoihinsa. Käytännössä Raksu saa olla välillä vähän jörö, jos sitä ei huvita jokin asia. Sitä ei pakoteta mihinkään, koulutus etenee omalla painollaan. Raksulle on kuitenkin asetettu myös kunnon rajat, sillä mikäli se saa tehdä mitä lystää, sillä niin sanotusti nousee hattuun ja käytös alkaa muuttua turhan voimakkaaksi ja päällekäyväksi.

Raksu on yleisesti ottaen selväpäinen ja tottelevainen, mutta meidän arjessamme on paljon myös ylimielisiä päiviä. Tälläisinä päivinä mikään ei heppaa pelota, eikä komentele. Hän tuntee käyttäytyvänsä juuri niin kuin pitää, kaikki muut ovat väärässä. Noh, raskastahan se on silloin ponia hoitaa, mutta onneksi komentelupäivät alkavat olla harvemmassa. Tallissa Raksu käyttäytyy neutraalisti tai vaihtoehtoisesti täysin idioottimaisesti. Se puskee syliin pusuttelemaan tai häätäisi mielellään ihan kaikki pois läheltään. Se on niin päivästä kiinni. Raksun ratsukoulutus on vasta parhaillaan käynnissä, joten ratsunhommista emme vielä voi lyödä lukkoon mitään piirteitä. Esittelemme Ragnarin ratsuna heti, kun olemme kunnolla oppineet miten se oikein toimii.


Sukulaiset

i. Sivert LAC
KTK-III
ii. Sigfrødr NB
iii. Halldór
VIR MVA Ch
iie. Serafisk NB
ie. Signiella LAC
KTK-III, YLA-II, KRJ-I
iei. Trublik Esbjörn
Ch, YLA-II, KRJ-II
iee. Signy v. Pijnboompit
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA-II, KRJ-II
e. Frilla av Rågkross
ei. Nordstjernen AB
eii. Trublik Idlflue
eie. Chennye's Sikker
ee. CN Elskling Ulv
eei. Philip
eee. CN Elske Ulik


Jälkeläiset


-


Kilpailutulokset

18 KRJ-sijoitusta

22.11.2014 KRJ helppo C7/60
17.11.2014 KRJ helppo C1/60
20.11.2014 KRJ helppo B5/29
20.11.2014 KRJ helppo C1/16
19.11.2014 KRJ helppo B5/29
17.11.2014 KRJ helppo C4/16
16.11.2014 KRJ helppo B5/29
14.11.2014 KRJ helppo C1/16
13.11.2014 KRJ helppo B1/29
13.11.2014 KRJ helppo C2/16
23.11.2014 KRJ helppo B1/50
21.11.2014 KRJ helppo B6/50
20.11.2014 KRJ helppo B3/50
19.11.2014 KRJ helppo B3/50
17.11.2014 KRJ helppo B4/50
06.09.2014 KRJ helppo C5/71
02.09.2014 KRJ helppo C5/71
22.11.2014 KRJ helppo B4/50Päiväkirja


18/05/2014 Raporttia koulutuksen etenemisestä

Oppimisessa ollaan jo tosi pitkällä. Raksulta sujuu varusteiden ja ratsastajan kanssa köpöttely kentällä ja vähäsen myös maastossa. Juoksuttaminen on arkipäivää ja irtojuoksutus, se se vasta metkaa Raksun mielestä onkin! Kassu-ponin kanssa Ragnarilla on ilmaantunut pientä kärhämää, joka äityy ajoittain aika rajunkin näköiseksi painimiseksi. Tähän asti ponipojat on kuitenkin saanut tarhailla yhdessä, katsotaan nyt miten tässä käy. Raksulle kuuluu siis ihan hyvää ja tasaista, mitään maata mullistavaa ei ole oppimisen saralla tapahtunut suuntaan eikä toiseen. Ori on omaksunut kaikki säännöt ja käytänteet hyvin tai kohtalaisesti, mikä on tietenkin aina positiivista. Olen kävellyt Raksulla reippaita treenejä kentällä ja muutaman kerran sortunut kokeilemaan raviakin. Raksulla on paha tapa lähteä kiihdyttämään ravissa pukkien kera ilman mitään ideaa. Heti avut saatuaan se suorastaan loikkaa raviin ja juoksee niin kauan kunnes ohjaan sen aitaa päin. Tämä on siis todellakin työn alla nyt ja etenemisen tulee olla leppoisaa. Ehkä vähän turhan kiireellä olen yrittänyt lähteä oikein kunnolla ratsastamaan Ragnaria. Se selkeästi vaatii vielä vähän rajoja ja oppia siihen, miten ratsastaja selässä käyttäydytään. Pysähdykset, liikkeellelähdöt ja kääntämiset sujuvat käynnissä huippuhyvin, mutta vielä ei ilmeisesti ole ravin aika. Sitähän ori yrittää kovasti kertoa.

20/04/2014 Ragnar ratsuna ensimmäistä kertaa

Tänään oli todella huima päivä, sillä Raksu sai ensimmäistä kertaa kyyditä minua ympäri kotipihaa. Siskoni lupautui taluttajaksi, jotta ei ihan hullunrohkeaa tekoa lähdetty tekemään. Selkäänmeno sujui iisisti Raksun saadessa makupaloja ja minun hiipiessä selkään kovasti ponia kehuen. Seisoskelimme paikoillaan jonkun aikaa ja lähdimme sitten oikein liikkeelle. Raksu otti pari ensimmäistä askelta varovaisesti, heitti sitten pienen pukin ja kaikkien onneksi alkoi sitten käyttäytyä kuin aikuinen hevonen. Kiersimme kotitalon takaa, tarhojen vierestä ja hetki kenttää ympäri. Raksu vain puksutti menemään välillä korvat vähän luimussa ja häntä huiskien, mutta pääpiirteittäin sain olla kyllä erittäin tyytyväinen pojasta. Koko harjoitteluhetki kesti sinänsä lyhyen aikaa, mutta oli sitäkin tehokkaampi. Tarhaan palasi hölmistynyt ja lisää oppinut pieni vuono-orini. Siitä tulee niin hieno!

17/04/2014 Riiviö-Raksu

Raksu oli tänään oikea huligaani. Naapurintyttö Jemina oli hakenut hetkeä aikaisemmin Kassun talliin ja kun saavuin noutamaan myös Raksua hoidettavaksi, herra teki oikein selväksi, että olisi mielummin kyllä lähtenyt Kassun kanssa yhtä matkaa pois. Se puski ja pomppi koko matkan tarhalta tallin pihaan ja Kassun tallin edessä nähdessään suorastaan rynni kaverin luokse. Ponit saivat olla harjauspuomin molemmin puolin nuuhkimisetäisyydellä kun hoidimme poneja. Riiviö-Raksu sekosi välillä seiskelusta ja huvitti itseään jos jokinnäköisin kujein. Sain olla aina välillä palauttamassa kuria, ja loppujen lopuksi ori ei enää jaksanut touhottaa. Jemina varusti Kassun ja minä pistin Raksulle suitset päähän. Niin me sitten lähdimme lähiteille lenkille, minä Raksun kanssa edellä ja Jemina pikkuponin kanssa takanamme. Raksu käveli oikein näppärästi ja ravipätkätkään eivät tuottaneet kummempia ongelmia. Takaisin tallille palatessa Raksu äkkäsi, että nyt voisi vaihteeksi vähän hulinoida, ja ampaisi avoinaiselle heinäpaalille sellaisella vauhdilla, että oli kyllä ohjissa pitelemistä. Aikani palauttelin taas herraa maanpinnalle ja siirsin takaisin tarhaan. Raksu ei ehkä ikinä kasva isoksi. Ehkä se on ikuinen lapsi. Onneksi nämä huligaanipäivät alkavat olla aika harvassa. Eilenkin meni niin hienosti satulansovistukset ja selässä istuminen. Mikä lie vauvamoodi sen pitää kytkeä päälle aina silloin tällöin.

13/04/2014 Pesupäivä

Raksu on melkoisen suloinen aina veden kanssa lotratessa. Se menee muitta mutkitta pesariin ja litkii mielellään vettä letkusta. Kaikki neljä jalkaa saivat vedenkosketuksen tänään, eikä siinä ollut ongelman ongelmaa. Mahan alunen oli vähän heikko paikka, mutta sekin onnistui heti kun tiedossa oli pari porkkananpalaa kiitokseksi hyvästä käytöksestä. Pesin samassa syssyssä myös ponin hännän. Siinä olikin hommaa ensin setvimisessä ja sitten shampoon pesemisessä. Puhdasta tuli koko ponista ja hienolta näytti! Ulkona oli suht lämmin, mutta jätin ponin kuitenkin loimen kanssa talliin kuivumaan hetkeksi. Iltapäivälläkin paistoi vielä aurinko, joten sain ponin vielä ulkoilemaan ilman loimea. Vaikka Raksu osaa olla välillä tavattoman hankala arkisten askareiden kanssa, olen todella tyytyväinen, ettei pesarihommat lukeudu hankaluuksiin. Se hankaloittaisi todella paljon arkea, jos syksyn kurakeleilläkin joutuisi tappelemaan ponin kanssa pesarissa.

Kaikki päiväkirjamerkinnät © Uppe (omistaja)

Virtuaalihevonen / Alkuperäinen ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by Melissa & Milja / Muokkaus © Vuonohevostalli Lykkelig